Älymystön ansiot ja synnit   Älymystö on käsite, joka voidaan ymmärtää ja on ymmärretty monella tavoin. Sen hahmo on sen historiassa ollut koko ajan muuttuva. Tuntuu siltä, että tämä monimielisyys jää tämän meidän aikamme lapsilta usein ymmärtämättä, kohti uuslukutaidottomuutta kun ollaan menossa. Itse olen kirjoittanut aiheesta monia blogeja ja yhden kirjankin, ellei kaksi, mutta pakkohan…

Lue lisää

The term Grand Tour first appeared in the Voyage or a Com­pleat Journey through Italy 1670, by Fr­enchman Rich­ard Lassels. Pub­lish­ed in Lond­on, the book became a guide for sch­olars, artists and art col­l­ect­ors who were planning a trip to Italy. Lassels added an important motive for parents who might have been worried about sending their…

Lue lisää

 Valtionvelan suhteellinen osuus riippuu laskenta-ajankohdasta   Helsingin Sanomien pääkirjoituspalstalla 25.4.2024 otetaan kantaa Suomen talouden nykytilaan kehysriihen pohjalta. Useat tahot ovat arvioineen talouden kasvuvauhtia 2024-25. Arviot ulottuvat yhden prosentin suuruisesta talouden suipistumisesta (2024) 1,5 prosentin kasvuun (2025).Talouden heikohkoon kasvuun katsotaan olevan syynä hallituksen sopeutustoimet (lue: leikkaukset) ja lakot. Talouden negatiiviset impulssit kuittaavat kulutuksen kasvuodotukset. Sitä paitsi…

Lue lisää

Saan perua puheitani. Olen toistellut, että hyvät kirjat ovat tätä nykyä saanta saaliissa. Voi olla, mutta tässä on tosi hyvä kirja. Olen syyllistynyt panetteluun moittimialla, että tämän hetken viisaat kaihtavat raikasta ja omaperäistä otetta - umpihankihiihtoa - etenkin jos tiedossa on valmis, koneella tehty latu ja voiteena jotain hyvin epäilyttäviä kemikaaleja.Heikki Halila oli Helsingin yliopiston…

Lue lisää

 Tapahtuma järjestettiin 26.4.2024 Turun linnan Bryggman-salissa.Kemiönsaari valmistautuu 700-vuotisjuhliinsa vuonna 2025, joten viime kesänä arkeologinen kiinnostus oli kohdistunut siihen nykyisin kuuluvaan entiseen Hiittisten kuntaan. Sen kahta pääsaarta Hiittistä ja Rosalaa erottaa muinaisena kauppapaikkana tunnettu Kyrksundet, mutta siellä ei käyty, sen sijaan Hiittisten kirjonkylää ja Rosalan kylää inventoivat Georg Haggrén ja kumppanit huhtikuussa. Hangon kesäyliopisto puolestaan kaivoi…

Lue lisää

Käydessäni läpi Kansalliskirjaston Finna-tietokannan tietoja 1700-luvun lopun henkilörunoudesta huomioni kiinnittyi oudolta vaikuttavaan otsikkoon: Ehe Bund mit dem Tod, det är Ägta-förbund med Döden. Siis avioliitto kuoleman kanssa. Otsikon tietojen perusteella kyse ei ollut hautarunosta kuten ensin ajattelin, vaan häärunosta vuodelta 1777. Sulhanen oli Pietarsaaren kaupunginkirurgi Lars Thodén (1747–1790) ja morsian Susanna Christina Gallenia (1758–1806). On…

Lue lisää

(Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen) Luin Erikaa koskevan muistiinpanon ensimmäistä kertaa Jan Löfströmin kirjassa Sukupuoliero agraarikulttuurissa vuonna 2019. Osallistuin silloin tutkija Riikka Taavetin kanssa Denverin yliopiston Archive Transformed -residenssiin, jossa tutustuimme kokoamiimme suomalaisiin sateenkaarihistoriaa sivuaviin arkistoaineistoihin. Olimme varanneet mukaan myös joitain tutkimusjulkaisuja, joissa keräämäämme aineistoa oli käytetty.   Muistan, miten pysähdyin Erikaa koskevaan muistiinpanoon ja luin…

Lue lisää

Robert and Betty Fooks were already living a history nerd’s dream when they bought a 17th century Dorset farmhouse fixer upper in 2019. That escalated into full-on history nerd fantasyland when Robert took a pickaxe to the floor of their kitchen and discovered 1,029 gold and silver coins from the English Civil War (1642-1644). South…

Lue lisää

 Naispuolinen intellektuelli   Naissukupuolen älykkyyden ovat monet perinteisesti panneet kyseenalaiseksi, eikä syyttä. Hannele Laurin roolihahmo Speden ohjelmissa edusti mainiosti tuota niin sanottua naisen logiikkaa, joka käytteli aivan asiallisesti yleiskäsitteitä, ymmärtämättä, että liitti niihin merkityksiä, joilla ei ollut mitään sijaa todellisuudessa. Itse asiassa tällainen on aina ollutkin juuri intellektuellien ja muiden lapsenmielisten tapa kaikkialla. Kun asioita…

Lue lisää

[See image gallery at www.laitasaari.net] 13.3.2001 muisteluksia lapsuudestani ja syntymäkodistani Reiniltä (Seppo J. A. Karppinen) …jatkoa ensimmäiseen osaan. Pulpettikaverini oli Keräsen Reino, serkkuni. Oli sovittu että asuisin setäni Emil Parviaisen talossa, josta pitäen kulkisin alakoulua. Setäni sairasti vaikeaa reumaa ja lisäksi keuhkotautia. Käärmelän Iida-täti oli niin ihana ihminen että minäkin vain menin Iida-tädin taloon. Sain…

Lue lisää

Tein pitkästä aikaa ruotsalaisiin sanomalehtiin tarkistushakuja erilaisilla Kokemäki-varianteilla. Esi-isäni holhoukseen asettaminen ei vieläkään tullut esille, mutta löytyi m.m. vihki-ilmoitusInrikes Tidningar 24.11.1801Tarkistushaku blogiin paljasti, että olin parin avioliittoa pohtinut (tavanomaisen sekavaan tapaani) jo 8 vuotta sitten. Tuolloin jäi paikantamatta aiempi elämänsä, mutta nyt FamilySearchin avulla pari ja tytär Lovisa, josta olin varsinaisesti kiinnostunut, löytyivät Huittisista (RK…

Lue lisää

Mariankatu 26. Kuva Helsingin kaupunginmuseo. Vaikka kevät on ollut oikukas ja näyttää tällä hetkellä olevan myöhässä, kohta on toukokuu ja toukokuun lopulla ilmestyy aina uusi Björk. Tämän kevään uutuuden nimi on Hyvän miehen kuolema. Romaanin nimellä on kaksi merkitystä. En tee isoa juonipaljastusta, jos kerron, että romaanin alussa surmataan nuori mies, jonka murhalle Björk ja…

Lue lisää

Jag blev tidigt stamkund på Åbo stads huvudbibliotek. Jag älskade tyngden i den gamla ytterdörren med en relief av stadsvapnet, den var porten till en värld av läsupplevelser och läsmöjligheter. Jag älskade doften av böcker i den pampiga röda tegelbyggnaden som så generöst bjöd mig på både planerad och överraskande läsning. I tankarna återkommer jag…

Lue lisää

Historioitsijat ilman rajoja -yhdistys hakee opiskelijaedustajaa osallistumaan yhdistyksen hallituksen toimintaan. Opiskelijaedustaja osallistuu hallituksen kokouksiin ja tuo opiskelijoiden näkökulmaa yhdistyksen toimintaan. Kansainvälisestä historioitsijoiden verkostosta kiinnostunut opiskelija, hae edustajaksi 19.5. mennessä! Kansainvälisen Historioitsijat ilman rajoja -verkoston ja Historioitsijat ilman rajoja Suomessa -yhdistyksen tarkoituksena on edistää historiatietoisuutta, historiaan liittyvää keskustelua sekä historiatiedon käyttöä konfliktien ehkäisemiseen ja ratkaisuun. Suomalaisesta…

Lue lisää

Ajatus puutiaisesta (tuttavallisemmin punkista) Suomen vaarallisimpana eläimenä alkoi yleistyä 2000-luvun alussa. Taustalla vaikutti paitsi puutiaisten lisääntyminen, myös lisääntynyt tietoisuus puutiaisista haitallisten taudinaiheuttajien levittäjinä. Suomessa merkittävimmät puutiaisvälitteiset taudit ovat Borrelia-bakteerin aiheuttama borrelioosi (Lymen tauti) ja virusperäinen puutiaisaivotulehdus (tick-borne encephalitis, TBE), joka aiemmin tunnettiin Kumlingen tautina. Puutiaisvaroitus saksalaisessa metsässä Heedessa. Frank Vincentz. Wikimedia Commons. Sekä borrelioosi että…

Lue lisää

The first in-depth analysis of the cargo of the 4th century Roman shipwreck found off the coast of Mallorca in 2019 has been published in the journal Archaeological and Anthropological Sciences. Researchers took a multipronged approach to the analysis, using petrographic analysis to determine the origin of the amphorae, residue analysis to determine their contents…

Lue lisää

Ilmastonmuutoksen vaikutukset paljastavat veden kontrolloinnin ympärille rakentuneiden yhteiskuntien haavoittuvuuden. The post Espanjan krooninen kuivuus ei ratkea vain vettä säästämällä appeared first on AntroBlogi.

Lue lisää

Edellisellä kerralla kirjoitin Imatran Koivuniemessä sijainneesta hautasaaresta, joka lienee ollut keskiajalla käyttöön otettu kyläkalmisto, johon Ruokolahden Salosaaren ja nykyisen kirkonkylän seudulla asuneet hautasivat vainajiaan ennen Ruokolahden seurakunnan perustamista vuonna 1572. Blogitekstin löydät täältä. Tällä kertaa jatkamme kalmistoteemalla, mutta siirrämme katseemme Lappeenrantaan ja ortodoksisen seurakunnan varhaisvaiheisiin. Ruotsin ja Venäjän rajan siirryttyä Saimaalle vuonna 1743 solmitussa Turun…

Lue lisää

 Parin sukupolven takaa   Lasten aarreaitta. V osa.  Toimittaneet Tauno Karilas ja Olli Nuorto. K.J. Gummerus 1954, 128 s. Tauno Karilas oli merkittävä nuorisokirjailija ja puuhasi monessa muussakin. Hänen veljensä Yrjö Karilas oli legendaarisen Pikku jättiläisen kokoaja. Taunon kunniaksi muuten jaettiin aikoinaan hänelle nimettyä nuoriskirjallisuuden palkintoakin. Nimi Karilas oli ilman muuta laatumerkki meikäläiselle pieneläjälle. Itse…

Lue lisää

Viime viikolla Yle uutisoi, että Pälkäneen pääkallot palaavat kotiin – Ruotsi palauttaa Suomelle yli 80 rotututkimuksessa käytettyä kalloa. Vaikka jutun mukaan virallinen palautuspyyntö tehtiin vasta vuodenvaihteessa, aiheesta on jo vuosia käyty keskustelua, jota olen yrittänyt dokumentoida blogipostauksiin kuten Pääkalloista tällä kertaa. Olen myös kirjoittanut suomalaisen keräämistä pääkalloista, joiden kohtalo ei ole kiinnostanut juuri ketään. Sitten edellisen…

Lue lisää